Όλοι οι εξοπλισμοί αντιμετώπισης της φωτεινής ακτινοβολίας συγκαταλέγονται στα συστήματα σκίασης. Πιο αναλυτικά πρόκειται για κάθε αντικείμενο, συσκευή, μηχάνημα ή στοιχείο είναι κατασκευασμένο να αντιμετωπίσει την μη επιθυμητή ηλιοφάνεια. Τέτοια στοιχεία είναι οι ομπρέλες, οι τέντες, τα κιόσκια, τα καπέλα, τα σκέπαστρα, οι πέργκολες, τα τεντόπανα, οι σκεπές και διάφοροι τύποι διαχωριστικών αποτροπής ηλιακής ακτινοβολίας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη ανάπτυξη των κατασκευαστών συστημάτων σκίασης. Ο λόγος είναι ότι καθώς αυξάνονται τα προβλήματα από την ακτινοβολία του ήλιου προς τον άνθρωπο δημιουργείται μεγαλύτερη ανάγκη συστημάτων προστασίας από τον ήλιο.

Εξετάζοντας αναλυτικά τα συστήματα σκίασης που επικρατούν στην ελληνική αγορά, διαπιστώνουμε ότι η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει κυρίως από τις επιχειρήσεις εστίασης και τις τουριστικές επιχειρήσεις διαμονής δημιουργούν μεγάλες ανάγκες παραγωγής ομπρελών και άλλων ειδών σκίασης. Στην Ελλάδα πλέον υπάρχουν από μικρές βιοτεχνίες μέχρι εργοστάσια που παράγουν προϊόντα σκίασης εξαιρετικής ποιότητας.

Κατηγορίες συστημάτων σκίασης

Παρακάτω θα εξετάσουμε αναλυτικά το κάθε σύστημα σκίασης που απευθύνεται κυρίως για επαγγελματική χρήση. Το κοινό γνώρισμα των συστημάτων αυτών είναι ότι όλα είναι κατασκευασμένα για να παρέχουν πρωτίστως προστασία από τον ήλιο.

Ομπρέλες: Ο βασιλιάς των συστημάτων σκίασης. Απευθύνεται τόσο για προσωπική χρήση μέχρι σε ιδιοκτήτες επειχειρήσεων που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους εξυπηρέτησης πελατών. Σε αυτούς οι εξοπλισμοί σκίασης καλύπτονται κυρίως με επαγγελματικές ομπρέλες βαρέως τύπου ικανές να μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμα και ισχυρούς ανέμους.

Πέργκολες: Αναφέρονται κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο και συμμετέχουν έντονα σε έργα ανακαινίσεων. Η πρακτική αξία προστασίας από τον ήλιο με ταυτόχρονη την αισθητική αξία που παρέχει η όψη μιας πέργκολας, δημιουργεί απαραίτητο υλικό για πολλούς μηχανικούς και εργολάβους. Τα τελευταία χρόνια οι πέργκολες εξοπλίζουν όλο και πιο συχνά εξωτερικούς χώρους καταλυμάτων (βίλες, πανσιόν, ξενοδοχεία κ.α.).

Σκεπές: Τις σκεπές τις συναντάμε σχεδόν παντού όπου υπάρχουν σπίτια και κάθε λογής κτίρια. Ανάλογα με τα υλικά κατασκευής θα τις διαχωρίσουμε σε ξύλινες, μεταλλικές ή χτιστές και θα προσδώσουν στο έπακρο την τελική όψη που θα αποκτήσει ένα κτίριο. Η κάθε σκεπή καθώς δεν είναι αποκλειστικά φτιαγμένη για ηλιοπροστασία, πρέπει να συνδυάζει πέρα από την αισθητική και την πρακτική αξία που έχει ως προστασία για ένα κτίσμα απέναντι στις καιρικές συνθήκες (χιόνι, βροχή, κρύο, καύσωνα).

Κιόσκια: Αν και στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένα εντούτοις αναπτύσεται ραγδαία η ζήτησή τους καθώς εξυπηρετούν πλήθος αναγκών τόσο σε οικιακή χρήση όσο και σε επαγγελματική.

Τέντες: Διάφορες κατηγορίες τεντών κατακλύζουν είτε τα μπαλκόνια και βεράντες σε σπίτια είτε τους ευάλωτους εξωτερικούς χώρους στη βροχή και τον ήλιο. Οι τέντες είανι το δεύτερο δημοφιλές σύστημα σκίασης μετά τις ομπρέλες. Οι πιο διαδεδομένοι τύποι τέντας είναι οι κάθετες με γάντζους, οι στιβαρές εφελκυόμενες τέντες, οι κλασικές τέντες με βραχίονες και οι τέντες κασετίνα που ξχωρίζουν για τον μηχανισμό αυτόματης κίνησης από ρεύμα.

Τεντόπανα: Από τα παλαιότερα είδη σκίασης που υπήρχαν στη χώρα μας. Η ευκολία τοποθέτησης και το χαμηλό κόστος τα συγκαταλέγουν μέχρι σήμερα στα πιο προσφιλή αντικείμενα αντιμετώπισης της ηίακής ακτινοβολίας. Τα σύγχρονα τεντόπανα τα συναντάμε σε σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και διάφορους τύπους αδιάβροχων πανιών με κύριο γνώρισμα την αντοχή στον άνεμο και την υγρασία.