Μεταχειρισμένες ομπρέλες

Χρόνο με το χρόνο οι μεταχειρισμένες ομπρέλες κερδίζουν όλο και περισσότερο τις προτιμήσεις των υποψήφιων αγοραστών κυρίως αυτών που προέρχονται από τον επαγγελματικό χώρο. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν επαγγελματικές μεταχειρισμένες ομπρέλες για σκίαση είναι αυτές που θα λειτουργήσουν για περιορισμένη χρονική περίοδο, οπότε τους ενδιαφέρει μια όσο το δυνατόν οικονομική αγορά. Τέτοιες επιχειρήσεις μπορεί να είναι οποιοδήποτε κατάστημα εστίασης (ψησταριά, εστιατόριο, ουζερί, ταβέρνα, ζαχαροπλαστείο, fast food κ.α.) ή επιχείρηση που λειτουργεί μια συγκεκριμένη τουριστική σεζόν (ενοικιαζόμενη παραλία, ξενοδοχείο, κήπος βίλας ή οποιοδήποτε άλλο κατάλυμα).

Τι σημαίνει “μεταχειρισμένη” ομπρέλα

Σε πολλούς τομείς η αγορά ενός μεταχειρισμένου προϊόντος ενδείκνυται γιατί η τιμή του είναι συχνά χαμηλότερη από αυτήν του καινούργιου. Έχουμε δηλαδή την ευκαιρία να αγοράσουμε ένα προϊόν σε πολύ φθηνή τιμή, θυσιάζοντας ελάχιστα στον τομέα της εμφάνισης ή της αξιοπιστίας.

Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια διευκρίνηση: Δεν μιλάμε για καινούργια προϊόντα που οι κατασκευαστές δίνουν σε προσφορές λόγω προωθητικών ενεργειών ή ακύρωσης προηγούμενων παραγγελιών αλλά για προϊόντα – ομπρέλες που ναι μεν φθηνές αλλά έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί και πιθανόν έχουν υποστεί φθορές.

Οι μεταχειρισμένες επαγγελματικές ομπρέλες έχουν εκτεθεί στον ήλιο και σε καιρικά φαινόμενα και, ανάλογα με τον χρόνο και την χρήση, μπορεί να είναι από σχεδόν καινούργιες έως και -κατά τη λαϊκή έκφραση- πεταμένα λεφτά. Κάτι που επιδεινώνει τα πράγματα είναι ότι οι φθορές συχνά δεν φαίνονται με μια επιφανειακή εξέταση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί μια τέτοια αγορά, όσο δελεαστική κι αν φαίνεται, παραμένει λαχείο.

Τι πρέπει να προσέξουμε σε μια μεταχειρισμένη ομπρέλα

Πρώτα πρώτα πρέπει να ελέγξουμε αν πρόκειται για ομπρέλα από επώνυμο κατασκευαστή. Θα μπορούσε κάλλιστα μια ομπρέλα να προέρχεται από χώρες της Ανατολής όπου, λόγω χαμηλών ή και ανύπαρκτων προδιαγραφών, το πραγματικό της κόστος να είναι χαμηλότερο από την τιμή πώλησης. Αυτό από μόνο του δεν είναι πρόβλημα αλλά επειδή, ειδικά στον χώρο των επαγγελματικών ομπρελών, ισχύει το σοφό ρητό “ό,τι πληρώνεις παίρνεις”, η φθηνή ομπρέλα μπορεί να μας κοστίσει ταλαιπωρία και μια περιουσία σε επισκευές.

Ένα σημαντικό στοιχείο πριν προβούμε στην αγορά μιας μεταχειρισμένης ομπρέλας θα πρέπει να είναι το ερώτημα: πού απευθύνεται η εν λόγω ομπρέλα; Εδώ λοιπόν θα “μετρήσει” στην απόφασή μας αν οι μεταχειρισμένες ομπρέλες που θα αγοράσουμε προορίζονται για ιδιωτική ή επαγγελματική χρήση. Άλλα τα απαιτούμενα μιας ομπρέλας σε σπίτι και άλλα τα στάνταρ για μια ομπρέλα σε επιχείρηση η οποία θα δεχτεί και μεγαλύτερη καταπόνηση.

Ο κατασκευαστής είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Πέρα από το αυτονόητο επίπεδο ποιότητας και τήρηση αυστηρών ευρωπαϊκών προδιαγραφών ενός σοβαρού κατασκευαστή, τίθεται και το θέμα διαθεσιμότητας ανταλλακτικών που σίγουρα θα χρειαστούμε κάποια στιγμή. Ένας σοβαρός κατασκευαστής διαθέτει ανταλλακτικά ακόμα και για καταργημένα μοντέλα. Έτσι, αν η μεταχειρισμένη ομπρέλα που αγοράσαμε παρουσιάσει πρόβλημα, εύκολα μπορούμε να την επαναφέρουμε σε λειτουργία.

Τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες κατασκευαστές επαγγελματικών ομπρελών έχουν αναρριχηθεί στην κορυφή της ποιότητας παγκοσμίως, με ολοένα και αυξανόμενες εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει για μας δύο πράγματα: Πρώτον, επιλέγοντας μια ελληνική μεταχειρισμένη ομπρέλα αγοράζουμε ένα καλό προϊόν και, δεύτερον, ακριβώς επειδή πρόκειται για εγχώρια εργοστάσια, η διαθεσιμότητα ανταλλακτικών και σέρβις είναι πρακτικά εγγυημένη.

Τα υλικά κατασκευής επηρεάζουν το επίπεδο της φθοράς. Για παράδειγμα, μια ομπρέλα με σκελετό από αλουμίνιο δεν φθείρεται με τους ίδιους ρυθμούς με αυτές που ο σκελετός τους είναι από ξύλο. Αντίστοιχα, τα σύγχρονα πανιά από ακρυλικό, εκτός από την προστασία από υπεριώδη ακτινοβολία (UV) έχουν σαφώς μεγαλύτερη ζωή από την ψάθα.

Τα είδη φθοράς που μπορεί να υποστεί μια επαγγελματική ομπρέλα ανήκουν σε τρεις κατηγορίες: Σε ζημιές του σκελετού, σε φθορά του πανιού και σε ζημιές του μηχανισμού που ανοιγοκλείνει ή ρυθμίζει την κλίση της ομπρέλας. Μπορούν να προέλθουν από τριβές, κακή χρήση και έντονα καιρικά φαινόμενα. Συχνά, ειδικά στα πανιά, η φθορά δεν είναι εμφανής με μια γρήγορη εξέταση κι αυτό αυξάνει το ρίσκο στην αγορά μιας μεταχειρισμένης επαγγελματικής ομπρέλας.

Αν θέλουμε να προχωρήσουμε στην αγορά μιας μεταχειρισμένης επαγγελματικής ομπρέλας, καλό θα είναι πρώτα να κάνουμε μια έρευνα αγοράς για να διαπιστώσουμε το κόστος και την διαθεσιμότητα ανταλλακτικών για τη συγκεκριμένη ομπρέλα ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων όταν θα τα χρειαστούμε. Φυσικά, πέρα από τα ανταλλακτικά, θα πρέπει να ελέγξουμε και το κόστος συντήρησης / σέρβις που επικρατεί στην ελληνική αγορά.

Τέλος, πρέπει να εξετάσουμε από ποιον θα αγοράσουμε την επαγγελματική ομπρέλα μας. Ο πωλητής θα μπορούσε να είναι επαγγελματίας (εργοστάσιο ή αντιπροσωπεία) ή ιδιώτης. Συνήθως οι ιδιώτες προσφέρουν πιο φθηνές τιμές στις μεταχειρισμένες ομπρέλες. Από την άλλη, οι επαγγελματίες έχουν την εμπειρία να αξιολογήσουν την κατάσταση μιας μεταχειρισμένης ομπρέλας και να μας προσφέρουν τη σιγουριά ενός προϊόντος σε άρτια κατάσταση. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, ένας επαγγελματίας μπορεί να συνοδεύσει τη μεταχειρισμένη ομπρέλα με εγγύηση καλής λειτουργίας, κάτι που ένας ιδιώτης δεν είναι σε θέση να κάνει.